ZORGINSTELLING NIEUWBOUW – HEEMSTEDE
Een zorginstelling in Heemstede heeft een aantal jaren geleden besloten om oude, bestaande bouw te vervangen voor nieuwbouw. Op het terrein van deze zorginstelling wonen clienten met een verstandelijk beperking onder begeleiding in een beschermde omgeving.
Om dit omvangrijke project goed aan te pakken heeft de zorginstelling zich van begin af aan goed laten informeren door experts op diverse vakgebieden. Voor de invulling van de keukens is Keukenspeciaalzaak Sombroek geselecteerd. Door ons is in samenspraak met de zorginstelling een Programma van Eisen opgesteld. Natuurlijk is in dit Programma van Eisen rekening gehouden met wettelijke regelgeving, zoals HACCP en Arbo.
MODULE CONCEPT
Door gesprekken te voeren met de begeleiders (de uiteindelijke gebruikers!) en deze te combineren met de gegevens uit het Programma van Eisen is een module concept ontwikkeld. Hierbij is gekeken naar de diverse handelingen die worden uitgevoerd in een keuken: voorbereiden, koken, bewaren, spoelen/wassen. Iedere groepskeuken wordt opgebouwd uit minimaal één module uit iedere categorie. Afhankelijk van de omvang van de groep en de functie van de keuken (dagbesteding of woongroep) worden er soms ook meerdere modules uit een categorie toegepast.
Omdat er al in een vroeg stadium overleg tussen alle partijen was, konden de keukenruimtes al op de bouwtekeningen worden aangepast naar aanleiding van dit module concept en het Programma van Eisen. Hierdoor is een optimaal eindresultaat behaald.
FLEXIBELE KEUZES
Voor de clienten van een begeleid wonen project is het van belang dat ze zich thuis voelen op ‘hun’ groep. Omdat we een flexibel bedrijf zijn, is het mogelijk dat iedere (woon)groep zijn eigen keuzes maakt in bijvoorbeeld kleuren en grepen. Dit wordt vooraf duidelijk vastgelegd en per locatie uitgetekend in 3D. Hierdoor krijgt iedere groepswoning/dagbesteding een eigen karakter en wordt de huiselijke sfeer bevorderd.
RESULTAAT
Het resultaat is een prachtig wooncomplex voor mensen met een verstandelijke beperking, waarbij de begeleiders prettig en veilig in onze projectkeukens kunnen werken. Door de doordachte samenstelling zijn de begeleiders minder tijd kwijt in de keuken en dus kan er meer tijd worden besteed aan clienten.